מטרת הבדיקה
הבדיקה בודקת את אברי האגן – הרחם והשחלות.
הבדיקה מתאימה לנשים וילדות בכל הגילאים.
כיצד מתבצעת הבדיקה?
הבדיקה מבוצעת בדרך כלל בגישה נרתיקית אך ניתן לבצעה דרך הבטן. ילדות נבדקות בגישה בטנית. הבדיקה אינה כואבת בכלל.
במידת הצורך משלבים בבדיקה טכנולוגיה של דופלר ותלת ממדית.
מה בודקים?
- רחם: גודל, מיקום, מרקם, עובי רירית.
ממצאים נוספים שיכולים להיות ברחם הם שרירנים, ובמצב כזה נבדוק את מיקומם, את הגודל ואת קצב הגדילה שלהם; פוליפים ואדנומיוזיס. אדנומיוזיס זהו מצב בו רירית הרחם, כלומר השכבה הפנימית של הרחם, המדממת מדי חודש בווסת, צומחת באופן לא תקין בתוך שריר הרחם.
בחשד למומי רחם, כמו רחם עם מחיצה, רחם דו קרני ועוד, נבצע בדיקה בעזרת אולטרסאונד תלת מימדי. - שחלות: יש לבדוק את הגודל ואת המרקם השחלתי. ניתן לספור זקיקים בשחלות לצורך טיפולי פריון.
לפעמים ניתן למצוא בשחלה ציסטות (כיס המכיל נוזל) או רקמה מוצקה שאינה תקינה. לא כל הממצאים הם מסוכנים או גידולים סרטניים. להפך. רוב הממצאים אינם כאלה. אם יש ממצא ציסטי או ממצא מוצק נאפיין אותו בעזרת התכונות האולטרסוניות שלו וכן בעזרת טכנולוגית דופלר הבודקת את זרימת הדם לממצא. תכונות אלו יעזרו לכוון את הבודק לחשוד שהממצא שפיר או ממאיר. האולטרסאונד אינו יכול לתת תשובה מוחלטת בשאלה זו, אך לעיתים בדיקות חוזרות ומעקב בממצאים שאינם חשודים לממאירות חוסכים ניתוחים מיותרים. - חצוצרות: קשה להדגים חצוצרות תקינות באולטרסאונד, לעיתים ניתן לראות חלק מהחצוצרות בסמוך לשחלה. במידה והחצוצרה מלאה בנוזל, דם או בצקת נוכל להדגימם.
- נוזל חפשי באגן: לא אמור להיות נוזל חפשי באגן בכלל, אלא אם יש דימום לתוך חלל הבטן או הפרשת נוזל ממקורות אחרים.
מה מקבלים בסוף הבדיקה?
בתום הבדיקה תקבלי תשובה כתובה מפורטת המיועדת לרופאת הנשים המטפלת בך, בליווי תמונות.