מידע כללי על בדיקות אולטרסאונד בהיריון

מה זה אולטרסאונד והאם יש בו קרינה?

האולטרסאונד הוא מכשיר שמשתמש בתכונות גלי הקול על מנת להדגים איברים בתוך הגוף שלנו. גלי הקול מתורגמים על ידי מחשב לתמונה. פרוש המילה אולטרה הוא מעל, ופרוש המילה סאונד הוא קול. אולטרסאונד, אם כך, הם גלי קול המופיעים בתדירות גבוהה מאוד שאינם נשמעים על ידי אוזן האדם. מאחר ומדובר בגלי קול הרי שזו טכנולוגיה ללא קרינה.

האם בדיקת האולטרסאונד מסוכנת לאישה ההרה ולעובר?

מכשיר האולטרסאונד נמצא בשימוש רפואי מעל 50 שנה, ובשימוש בנשים הרות מעל 35 שנה. בדיקת האולטרסאונד היא בדיקה לא חודרנית ובטוחה, המספקת מידע רב על העובר ותקינות ההיריון.
במחקרים הרבים שנעשו לא נמצאה השפעה ביולוגית של בדיקות האולטרסאונד על אנשים ועל עוברים. בדיקת האולטרסאונד לא נמצאה קשורה להפרעות כרומוזומליות, לגידולים, להפרעות בגדילה או להפרעות למידה.

ההשפעות הביולוגיות של בדיקת האולטרסאונד:

חימום – מתרחש חימום של פחות מ- 1co. לא נמצאה השפעה קלינית בבני אדם.
– Cavitation ייצור בועיות מלאות גז ותמט שלהן (התפוצצות או קריסה של בועית הגז) – נמצא בניסויי מעבדה אך כנראה לא מתרחש בבני אדם.

כדאי לדעת כי מכשיר האולטרסאונד משדר רק ב- 1% מהזמן וב- 99% מהזמן המכשיר נמצא במצב של קליטה.

דופלר

טכנולוגיית הדופלר מאפשרת זיהוי זרימת דם. כל מה שזורם לכיוון המתמר יראה על המסך בצבע אדום ומה שזורם בכיוון ההפוך יראה בכחול. בטכנולוגיית דופלר ניתן גם לשמוע את פעימות הלב וזרימת הדם דרך מסתמים וכלי הדם השונים. ניתן לקבל תרשים זרימה שאופייני לכל כלי דם.
בדופלר האנרגיה המגיעה לרקמות גבוהה בהרבה מזו שבהדמיה ללא דופלר. לכן משתמשים בדופלר לזמן קצוב במהלך הבדיקה על מנת לענות על שאלות מסויימות. שלבים המוקדמים של ההריון כלל לא משתמשים בטכנולוגית הדופלר.

האם בדיקת אולטרסאונד תקינה שוללת את כל הבעיות ומבטיחה תינוק בריא?

בדיקת האלטרסאונד שוללת מומים רבים אך אינה יכולה לבדוק את כל הבעיות, המחלות והמומים האפשריים. בדיקת האולטרסאונד איננה יכולה להחליף את הבירור הגנטי למשל. באולטרסאונד לא יודעים אם לעובר יש הפרעה בחלבונים או בגנים.

קיימות מגבלות טכנולוגיות בשימוש באולטרסאונד. למשל, ניתן לראות טוב איברים שקרובים למתמר (הידית שהרופאה אוחזת בידה ומניחה על הבטן שלך). קשה לראות איברים מרוחקים או איברים שמוסתרים ע"י איבר אחר. לפיכך אנו תלויים מאוד בתנוחת העובר. בודקת מנוסה יודעת להשיג תמונות גם בתנוחות פחות טובות, אך לעיתים גם בודקות מנוסות נתקלות בקושי.
בנוסף, יש איברים שמאוד קשה להדגים בבדיקה. למשל החיך העוברי מוסתר היטב על ידי הרקמות הסובבות אותו, הן על ידי הלסתות והן על ידי הלשון. דרושה מיומנות גבוהה של הבודק על מנת להדגים את החך בעת בדיקת האולטרסאונד וניסיון רב על מנת לזהות חך שסוע.

בדיקות האולטרסאונד השונות מתבצעות בזמנים שונים. כל בדיקה יכולה לזהות רק מה שכבר קיים בעובר ואינה יכולה לזהות מומים שהביטוי שלהם רק בשלבים מאוחרים. לכן לכל סקירה יש את החשיבות שלה. סקירה מוקדמת נועדה לגילוי מוקדם של מומים, בסקירה השנייה רואים הכי טוב וניתן לבדוק יותר פרטים, ואילו הסקירה השלישית באה לבדוק בעיות שהביטוי שלהן רק מאוחר בהיריון.

רוב האנשים מגיעים לבדיקת אולטרסאונד על מנת שנאשר להם שהעובר שלהם מושלם. זה בהחלט כך ברוב המקרים. בחלק מהמקרים מוצאים שיש בעיה שניתנת לפתרון, והרי האמת היא שאף אחד לא מושלם. במצבים אלו אני תומכת ועוזרת לכם בהתמודדות ומפנה לייעוץ רופא הילדים שיעקוב אחר היילוד לאחר הלידה. לעיתים מתגלה מום בעובר או בעיה שדורשת המשך בדיקות.

איך מתבצעת בדיקת האולטרסאונד?

מכשיר האולטרסאונד מורכב ממסך, ממקלדת עם כפתורים מרובים וממתמרים. המתמר הוא החלק העיקרי של המכשיר ומשמש כמעין שלוחה של "העין של הרופא".
את המתמר אוחזים ביד ושמים על גבי האזור הנבדק. כך, אם רוצים לראות את העובר דרך בטן האם, נשים את המתמר על הבטן שלה.
המתמר שולח גלי קול לעבר הגוף, הוא מקבל את ההדים החוזרים מהגוף ומעביר את המידע למערכת מחשב. המחשב לוקח בחשבון נתונים פיסיקליים של הגלים ומתרגם את הנתונים לתמונה. הרופאה רואה את התמונה ומפענחת אותה בעזרת הידע והניסיון שצברה במהלך השנים.

מהן בדיקות האולטרסאונד ההכרחיות שאישה צריכה לעבור במהלך ההריון?

בפני הנשים ההרות עומדות כיום מגוון רחב של בדיקות ובהתאם לכך עולה ההוצאה הכספית. ברור שבמידה ואין מגבלת תקציבית ניתן לבצע את כל בדיקות האולטרסאונד הקיימות. אם יש מגבלה תקציבית ורוצים להשקיע בבדיקת סקירה בודדת, הרי שסקירת מערכות העובר בשבוע 22-24 היא הבדיקה החשובה ביותר. מאחר וקופות החולים אינן משתתפות במימון סקירה שלישית (נכון לשנת 2021), הרי שניתן לבחור בבדיקה זו כבדיקה פרטית.

הבדיקות ההכרחיות הן :

  • בדיקת אולטרסאונד לקביעת גיל הריון בשבוע 6-8.
  • אולטרסאונד לסקירת מערכות העובר בשבוע 22-24.
  • הערכת גדילה בשבוע 32.

מה עושים כשיש חשש למום או בעיה בעובר?

כאשר מתגלה בעיה אצל העובר, תחילה יש לבצע בדיקת אולטרסאונד מדוקדקת על מנת לאשר את האבחנה ולשלול בעיות נוספות. בשלב השני יש להתייעץ עם גנטיקאי ועם הרופאה המטפלת. בדרך כלל מתקיים דיון וייעוץ של רופאות מתחומים שונים הנוגעים לבעיה העוברית. למשל, אם מתגלה מום לב, הצוות הרפואי ייכלול גניקולוגית מומחית לאולטרסאונד, גנטיקאית, וקרדיולוגית ילדים. כאשר מתגלה מום מוחי הצוות המייעץ יכלול נוירולוגית ילדים. כאשר מתגלה מום כלייתי הצוות המייעץ יכלול נפרולוגית ילדים וכן הלאה. במידה ונראה שהמום אינו חלק מתסמונת כללית, יערך דיון עם ההורים על הטיפולים האפשריים בבעיה ועל אופן המעקב אחר העובר. במידה ומדובר במומים קשים או בסינדרומים גנטיים או בבעיות כרומוזומליות, תינתן לבני הזוג האפשרות לפנות לוועדה להפסקת הריון.

מה משמעות ההאטה או העיכוב בגדילה התוך רחמית העולה בבדיקות האולטרסאונד?

החשד להאטה בצמיחת העובר עולה בבדיקות האולטרסאונד כשמבצעים הערכת משקל. אם משקל העובר הוא מתחת לאחוזון ה-10 או היקף הבטן מתחת לאחוזון ה-5 לאוכלוסייה הוא מעורר חשד להאטה בצמיחה.

סיבות שונות יכולות לגרום להאטה בצמיחה ברחם, ביניהן סיבות שלייתיות, אמהיות או עובריות. לעיתים השליה לא מאפשרת מעבר תקין של חומרי המזון לעובר בגלל טווח רחב של בעיות, לדוגמה הפרדות שליה או מיקום בעייתי של השליה. סיבות אמהיות יכולות להיות מחלה ויראלית, סוכרת נעורים, מחלות מקבוצת קרישיות יתר של הדם ועוד. הסיבות העובריות יכולות להיות בגלל כרומוזומים לא תקינים.

בכדי לדעת מה גורם להאטה בצמיחת העובר יש לבצע מספר בדיקות: אולטרסאונד וסקירת מערכות מדוקדקת של העובר, ייעוץ גנטי ושקילת דיקור מי שפיר, בדיקות דם לנוכחות נוגדנים לוירוסים, ועוד בדיקות שונות כתלות בהיסטוריה הרפואית של האם.

המעקב אחר העובר יתבצע בעזרת אולטרסאונד ובדיקת זרימות הדם לעובר. במידה וההיריון בשבועות מתקדמים, ומודגמת הפרעה קשה בזרימות הדם, יש לשקול יילוד מוקדם של העובר.

J

חזרה לבדיקות המבוצעות במרפאה