עדיין אינך הרה, וכדאי להתכונן. מתחילים לספור את שבועות ההיריון באופן היסטורי מהיום הראשון של הוסת האחרון, מאחר וזה הנתון הוודאי שקל להיאחז בו כנקודת ציון ברורה. ההתעברות מתרחשת בזמן הביוץ, אשר אצל רוב הנשים מגיע כשבועיים עד 4 שבועות אחרי הוסת. (במידה והוסת מגיע כל 28 יום הרי שהביוץ יהיה סביב היום ה-14).
בדיקות מומלצות
לפני שנכנסים להריון כדאי לעבור כמה בדיקות וביניהן בדיקות גנטיות ובדיקת מצב חיסוני למחלות וירליות ואחרות. רצוי להתייעץ עם רופא נשים מטפל או רופא משפחה.
מטרת הבדיקות הללו היא זיהוי גורמי סיכון שעלולים להשפיע על בריאות העובר, ולזהות נשאות של ההורים למחלות גנטיות שאינן באות לידי ביטוי אצל ההורים.
הבירור הגנטי המקדים:
1. בדיקות סקר גנטיות – בחלקן ממומנות ע"י משרד הבריאות או קופת החולים. במידה וביצעת בעבר בדיקות אלו כדאי להתעדכן אם יש חידושים ובדיקות נוספות שניתן לבצע. הגנטיקה הינה מדע דינמי ומשתנה.
2. בדיקת סקר גנטי מורחב – בדיקה במימון פרטי הסוקרת נשאות למאות מחלות, כוללת בתוכה את המחלות המומלצות ע"י משרד הבריאות.
בדיקת דם לרמת נוגדנים נגד מחלות וירליות וזיהומיות אחרות:
המלצות משרד הבריאות וקופות החולים יכולות להשתנות.
הבדיקות כוללות נוגדנים לוירוסים ממשפחת CMV, וריצלה, טוקסופלזמה, צהבת B, צהבת C, HIV, אדמת, סיפיליס ופרבו וירוס B19.
בדיקת דם בה תיבדק רמת הנוגדנים שלך למחלות וירליות וייבדק כי אינך חולה כעת באופן שאינך חשה בכך.
בירור של מחלות רקע:
אם הנך סובלת ממחלה כלשהי כמו אפילפסיה, תת או יתר פעילות של בלוטת המגן, סוכרת וכדומה, חשוב כי עוד לפני ההיריון תפני לרופא המשפחה או רופא הנשים כדי שיוודאו את האיזון ההורמונאלי בגופך וכדי שתקבלי טיפול תרופתי מתאים להיריון, כזה שישמור עלייך ולא יזיק לעובר.
רפואה מונעת:
אם טרם התחלת, זה הזמן להתחיל לקחת חומצה פולית, במינון של 0.4 מ"ג ליום, כדי להקטין את השכיחות של מומים פתוחים במערכת העצבים של העובר.
המרכיב הבסיסי בחומצה הפולית נמצא בטבע בירקות כמו תרד, לפת, אפונה ובקטניות ודגנים. שימוש בחומצה הפולית מועיל לא רק לעובר אלא גם לחיזוק גופך. במקביל ללקיחת חומצה פולית כדאי באופן כללי להתחיל לדאוג לגופך. תזונה טובה, המנעות מאלכוהול ומניקוטין ופעילות ספורטיבית הם הבסיס להרגשה טובה ולשמירה על תחזוקת הגוף בזמן ההריון.
ניתן להוסיף ויטמין D 1000 שתיים עד שלוש טיפות ליום, עם האוכל.
באם רמות ויטמין B12 שלך אינן ברף הגבוה של הנורמה, ניתן ליטול תוסף מתחת ללשון (מגיע בספריי, טיפות או כדור). רצוי בצום.
השפעת ההריון עליך
בתחילת ההריון הרחם גדל כתוצאה מפעילות הורמונאלית המאפיינת את תחילת ההריון. שלא בזמן ההריון משקלו של הרחם הוא כ- 70 גרם, ונפח החלל שלו כ- 10 מ"ל או פחות. במהלך חודשי ההיריון הרחם הולך וגדל, דפנותיו נעשים דקים יותר, ונפחו מגיע בסוף ההיריון ל- 5 ליטר. בהריונות של תאומים או שלישיות נפחו של הרחם יכול להגיע גם עד ל- 20 ליטר. הגדילה המשמעותית הזו נובעת בעיקר מגדילת תאי השריר של הרחם. בתחילת ההריון, כאמור, הרחם גדל כתוצאה מפעילות הורמונאלית ורק בהמשך העובר, השליה ומי השפיר משפיעים על קצב ומידת הגדילה של הרחם.