לחולל שינוי בהרגלים שלנו זה מורכב ולרוב אין לנו את האנרגיה הדרושה לכך. רובנו מבינים שחשוב לנהל אורח חיים בריא, אך אנו מתרצים לעצמנו מדוע זה פחות מתאים לנו באופן אישי ואנחנו בסדר.
אני מודה שאני 'מנצלת' את תקופת ההיריון, בה האישה ההרה מוכנה לעשות המון דברים כאשר הם רק לטובת העובר שלה. כל הרפלקסים הביולוגים מתעוררים על מנת להגן על הצאצא ועל המשכיות הדור. אנחנו מוכנים לעשות בשביל העוברים או הילדים שלנו הרבה יותר מאשר בשביל עצמינו.
על מנת להבין את השפעת אורח חיים בריא על העובר שלך קראי את הפרק על אפיגנטיקה. זה יכול לתת לך מוטיבציה להתחיל בתהליך השינוי. אני מדברת על תהליך מאחר ורצוי להתחיל אותו באופן מדורג ובקצב המתאים אישית לכל אחת. מדובר בתהליך שאין לו סוף, מאחר ותמיד יש מקום לשיפור, וכל הזמן מחקרים מדעיים נותנים לנו כלים נוספים לאורח חיים בריא. בחירה באורח חיים בריא היא בחירה בדרך חיים דינמית ונכונה לשינויים. אתן דוגמה פשוטה לשינוי. בעבר טענו שאין לשתות מים עם האוכל מאחר וזה מדלל את אנזימי העיכול החשובים בפירוק המזון. היום אין מגבלה כזו יותר, ואף מומלץ מאוד לשתות שתי כוסות מים לפני כל ארוחה על מנת לשפר את חילוף החומרים בגוף.
בניהול אורח חיים בריא כדאי להיזהר ממידע של בעלי אינטרסים (חברה שמוכרת ויטמינים תמיד תשווק אותם כבריאים. מה שבריא באמת זה לאכול ירקות ופירות ומשם לקבל את הויטמינים). כדאי להסתמך על אנשי מקצוע ומקורות מהימנים.
לניהול אורח חיים בריא יש יתרונות ברורים:
- יש סיכוי גבוה יותר לחיים נטולי מחלות כמו סוכרת, מחלות לב, יתר לחץ דם, סרטן ועוד.
- הקטנת סיכוי לחלות במחלות הקשורות להיריון כמו סוכרת היריון, יתר לחץ דם בהיריון, ריבוי מי שפיר ללא סיבה ידועה ועוד.
- הורה אשר בוחר לחיות באופן בריא, נותן דוגמה אישית ליתר בני הבית. באופן הדרגתי כל אחד מבני הבית ינסה להצטרף לפי הקצב שלו. יש כאלה שירצו להצטרף מיד ויש שייקח להם מספר שנים לשנות הרגלים. אין להאיץ תהליכים אלא לאפשר חופש פעולה תוך מודעות לחשיבות ניהול אורח חיים בריא.
עקרונות הדרך לניהול אורח חיים בריא:
מומלץ להוסיף פעילויות בריאות ולהפחית פעולות מזיקות. עשי את השינוי מתוך אהבה לעצמך ולסובבים אותך.
הדרך:
אין פתרון קסמים ואין דרך אחת לעשות שינוי. זהו תהליך של ניסוי ותהייה עד שהוא מתייצב על המצב החדש, ואז כל פעם זזים ממנו למשבצת הבאה בצעדים קטנים יותר. אני אתן המלצות ודוגמאות מתוך ניסיון אישי שלי ושל בני משפחתי, או מתוך קריאה של ספרות מקצועית, ואת תבחרי מתוכם רק את מה שנכון לך.
עצה ראשונה היא להוסיף דברים טובים ואז באופן טבעי יהיה פחות מקום לדברים הפחות בריאים. מומלץ להוסיף לתזונה מזונות בריאים כמו ירקות ופירות מגוונים בכמות רבה (לפחות שליש מהצלחת בכל ארוחה צריכה להיות מורכבת מירקות). כך יהיה פחות מקום לבורקס ולפסטה.
עצה נוספת היא לדאוג מראש לתחליפים בריאים למיני המתיקה שאנו אוהבים. למשל, אם רוצים להפסיק לאכול עוגות כל יום כדאי לדאוג לא להגיע רעבים ל"שעת העוגה", כדאי לדאוג לתחליפים לעוגה (למשל לחם מלא עם חמאת בטנים ללא סוכר ועליה גלגלי בננה עם קינמון או תותים). אם נגיע לשעה 4 רעבים וחושקים בעוגה, רוב הסיכוי שנאכל את העוגה. אם לעומת זאת נאכל בשעה 3 תמרים עם שקדים או אגוזי מלך ותפוח ונגיע לשעה 4 פחות רעבים ויהיה לנו תחליף, הרי שנצליח להיגמל מאכילת העוגה. את השוקולד מומלץ לאכול לאחר ארוחת הבוקר, וכך נמנע את נפילת הורמון הסרוטונין סביב השעה 4 אחר הצהריים ואת ה"רעב" למתוק שהוא מעורר בנו.
עצה אחרת היא להקפיד על הבריאות של עצמכם ולא להכריח את הסובבים אתכם להצטרף. דוגמה אישית והתמדה יגרמו לאחרים להצטרף מעצמם בקצב שלהם. הטפה לבריאות לעומת זאת יוצרת אפקט הפוך של התנגדות.
להעדיף במידת האפשר מזון טרי על מזון מעובד. היום ניתן להשיג גם מזון מעובד שהוא בריא יחסית. חשוב לקרא מה הרכיבים של המזון על גבי האריזה לפני שקונים אותו. אתן לדוגמה את הגרנולה. לא כולנו נועדנו להכין גרנולה בעצמנו, כזו שתהיה גם בריאה וגם טעימה. כשהבנות הנפלאות שלי לא מכינות גרנולה אז אני קונה. אם בתווית כתוב שמוסיפים סוכר או סילאן (שזה סוכר מתמרים, אבל סוכר), אז אני לא קונה. יש מספיק חברות שלא מוסיפות ממתיקים לגרנולה שלהן וטעמה נפלא.
פעילות גופנית של חיי השגרה צריכה לכלול עליה במדרגות ולא במעלית, ישיבה על כדור פיזיו במקום כיסא, תרגילי כיווץ והרפיה של רצפת האגן בעת העמידה בפקקי תנועה, לעשות סידורים קרובים ברגל ולא ברכב, פגישה עם חברות בהליכה נעימה במקום בבית קפה.
כדאי לעשות כמה שיותר פעילות גופנית. גם דקות בודדות של תרגול עצמי בהפסקות שבין העיסוקים השונים הן מעולות. אם יש כמובן פנאי ורצון ללכת לחוגים של יוגה או פילאטיס או כל פעילות ספורטיבית שגורמת להגשה טובה, הרי זה מבורך. אם את עוסקת בפעילות גופנית ברוב המקרים את יכולה להמשיך ולעסוק בה גם במהלך ההיריון, כל עוד את חשה שזה נכון לך מהבחינה הפיסית.
עישון סיגריות או סמים מזיק לבריאות גופך, במיוחד לריאות ולמוח. הם גם מזיקים לעוברך. קחי בחשבון שכאשר את מעשנת הילדים שלך מעשנים באופן פאסיבי. את מהווה מודל לחיקוי לילדייך, ולפיכך במידה ואת מעשנת קיים סיכון מוגבר שילדייך יעשנו בהמשך חייהם.
מה קורה אם לא מצליחים לחולל את השינוי הרצוי?
מאחר וייסורי מצפון לא עוזרים בחיים, מומלץ להניח להם. כנראה בחרת בשינוי גדול מדי. נסי ללכת בצעדים קטנים יותר. תבחרי בכל שבוע מטרה קטנה וצנועה שאותה את יכולה ורוצה להשיג ונסי להתמיד בה עד אשר תהפוך לחלק ממך. את הדברים שהכי קשה לך לשנות השאירי בינתיים למועד מתאים יותר.
מה אם יש אצלנו נטייה משפחתית למחלות כמו סוכרת היריון?
נטייה משפחתית איננה גזירת גורל אלא נובעת מהרגלי תזונה לקויים של מספר דורות. כבר בהיותך עובר הסביבה הרחמית שנחשפת אליה מכינה אותך לחיים מחוץ לרחם. אם אימא שלך אכלה הרבה פחמימות פשוטות והעלתה משקל רב בהיריון, זה השפיע על הנטייה שלך להשמנה ולסוכרת. התחום המדעי החוקר את השפעת הסביבה על התכונות שלנו נקרא אפיגנטיקה. את מוזמנת לקרא על זה קצת יותר בקישור המצורף. ביכולתך לחולל שינוי לטובה אשר ישפיע גם על הדורות הבאים, הילדים והנכדים שלך. נסי להקפיד על תזונה בריאה מבוססת צמחים. תזונה מאוזנת ומגוונת.