מהו המיקרוביום?
מדובר באוכלוסייה של חיידקים אשר חיים בשיתוף עם "המאכסן", זאת אומרת, אנחנו. החיידקים הללו נמצאים באופן תקין במערכת העיכול שלנו, בריריות ובנרתיק ועוזרים לנו לשמור על בריאותנו.
התאים בריריות ובדופן המעי מפרישים חומרים המגנים על המיקרוביום התקין, ופועלים נגד חיידקים מחוללי מחלה. למיקרוביום יש גנים המאפשרים פירוק של המזון במעי והפיכתו לחומרים החיוניים לגופנו. בנוסף המיקרוביום מייצר תוצרי תזונה חיוניים כמו ויטמין K, ויטמין B12 וחומצה פולית. הוא יודע להגביר ספיגה של ברזל, סידן ומגנזיום במעי ולפרק חומרים "מסרטנים".
מה משפיע על המיקרוביום?
המזון שאנו אוכלים קובע איזה מיקרוביום יהיה לנו. חיידקים שחיים בסימביוזה (יחסי שיתוף) עם האדם ניזונים מפירות, ירקות, דגנים וקטניות. חיידקים אשר קשורים לתחלואה ניזונים מבשר, ביצים, מוצרי חלב, פירות ים, "פאסט פוד" ו"ג'אנק פוד". התזונה המערבית המקובלת כיום גורמת נזק לחיידקי המעי הטובים. אם משנים את התזונה אפילו למשך חודש לתזונה על בסיס צמחים, מוצאים התרבות של החיידקים הטובים.
במצבי מחלה מסוימים קיים חוסר איזון באוכלוסיית החיידקים. למשל באלרגיות, השמנת יתר, סוכרת מסוג 1, מחלות מעי דלקתיות ועוד. אצל אנשים עם מחלות מעי דלקתיות מצאו שתזונה המבוססת על צמחים במשך חודש גרמה לירידה משמעותית במחוללי הדלקת. כמו כן מצאו אצלם שיפור משמעותי בחילוף חומרים ובחיזוק המערכת החיסונית.
מה יקרה למיקרוביום שלנו כאשר נשנה את התזונה שלנו מתזונה מבוססת על החי לתזונה מבוססת על הצומח?
לחיידקים יש יכולת "למידה" והסתגלות בהתאם למזונות אותם אנו צורכים. כאשר אוכלים מזונות עשירים בסיבים (ירקות, פירות) יש עליה בכמות הבקטריות הניזונות מסיבים במעי, וכתוצאה מכך חלה עליה בהפרשת חומצות שומן קצרות. חומצות שומן אלו בעלות השפעה מיטבית על גופנו, ומתפקדות כנוגדות דלקת ונוגדות סרטן. אכילת פיטאט (קטניות, אגוזים) גורמת לחיידקים במעי "ללמוד" לפרק את הפיטאט ולספוג אותו. הפיטאט חשוב כנוגד חמצון ולפיכך מגן מפני גדילת תאים לא מבוקת (נוגד סרטן).
החיידקים מתאימים עצמם לסוג המזון אותו אנו אוכלים ואפשר לדמות את זה לעדכון תוכנה במחשב. ישנו סוג של סיבים המצוי באצת נורי למשל, אשר אין בגופנו אנזימים לפרקם. לחיידקים שחיים באוקינוס לעומת זאת , יש את האנזים המפרק את הסיבים הללו. כאשר נוסיף אצת נורי לתזונה שלנו, החיידקים במעי יתעדכנו וילמדו לייצר את האנזים הדרוש. אצת נורי מכילה יוד, אשר חסר בתזונה בישראל. (מומלץ לרכוש מלח מועשר ביוד, וכמובן להמעיט מאוד בצריכת המלח במזון).
במעי של אנשים שאוכלים מזון מן החי יש חיידקים שהופכים חומר בשם קרניטין מבשר אדום או חומר בשם כולין ממוצרי חלב, פריות ים וביצים לחומר רעיל אשר יכול לגרום לעליה בסיכון להתקפי לב, שבץ ומוות. זה מסביר מדוע חומר רעיל זה נמצא בריכוז נמוך אצל אנשים הניזונים מתזונה צמחית. אבל יותר מכך, אם אדם שניזון רוב הזמן מתזונה צמחית אוכל סטייק, לא תהיה אצלו עליה בריכוז החומר הרעיל. ההסבר הוא שאוכלוסיית החיידקים שבמעי שלו אינה יודעת לייצר את הרעלן הזה יותר. אצל האדם הקדמון בתקופת הלקטים ציידים, התזונה העיקרית היתה מן הצומח ורק לעיתים היו אוכלים בשר (ובטח שלא מוצרי חלב). לפיכך היתה בגופם של האנשים אוכלוסיית חיידקים ידידותית לאורך כל הזמן.
ולסיכום, החיידקים במעי שלנו מייצגים את מה שאנחנו אוכלים. האכילו את המיקרוביום שלכם בעיקר ממוצרים מן הצומח, ובכך תמנעו מחלות.