ממחקרים חדשים עולה שפעילות גופנית מתונה בתקופת ההיריון קשורה לירידה משמעותית בתחלואה של האישה ההרה. אצל נשים שעושות פעילות גופנית כבר מתחילת ההיריון נמצא שיש פחות סוכרת הריון, עליה יותר מתונה במשקל במהלך ההיריון, עוברים במשקל תקין ושכיחות נמוכה של עוברים שמנים. יש מחקרים שהראו שפעילות גופנית מתונה מיטיבה עם לחץ הדם ומעלה את שיעור הלידות הנרתיקיות לעומת הפחתה בשיעור ניתוחים קיסריים. כמו כן בנשים העוסקות בפעילות גופנית מתונה יש פחות לידות מוקדמות, ויותר לידות במועד. פעילות גופנית לא נמצאה מזיקה במהלך הריון תקין. כל הנתונים המובאים הם בעלי מובהקות סטטיסטית.
איך פעילות גופנית גורמת להטבות הללו?
- פעילות גופנית מורידה שיעור של סוכרת הרון ע"י שמקטינה את התנגודת לאינסולין המושרית ע"י ההיריון.
- מקטינה סיכוי ליתר לחץ דם הריוני ע"י שיפור תפקוד תאי הדופן (אנדותל) של כלי הדם.
- מקטינה שכיחות של לידה בניתוח קיסרי ומעלה סיכוי ללידה נרתיקית מאחר ומשפרת את הכושר הגופני של האם ומקטינה מעט את משקל העובר (משקל העובר תקין, והוא פחות "שמן").
מי צריכה לצבע פעילות גופנית במהלך ההיריון?
כולן!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
במידה ויש לך מחלה או בעיה רפואית קיימת אנא התייעצי עם רופא המשפחה טרם התחלת פעילות גופנית. במידה ומתפתחת בעיה כלשהי במהלך ההיריון, יש להיוועץ עם רופא נשים מטפל, למרות שרוב התוויות הנגד לפעילות גופנית שהיו מקובלות בעבר אינן מבוססות על מחקרים.
מהי הפעילות הגופנית המומלצת בהריון?
- הליכה
- רכיבה על אופני חדר כושר
- התעמלות אירובית
- ריקוד
- פעילות כנגד תנגודת – משקולות, רצועות אלסטיות
- מתיחות
- פעילות במים
הרשימה היא חלקית בלבד ומתבססת על מחקרים שבדקו פעילות בטוחה וקשורה בהטבות שהוזכרו. ישנם סוגים אחרים של פעילות גופנית שיכולים להיטיב. מומלץ להימנע מפעילות הכרוכה בפציעות, נפילות או מכות (אגרוף, סקי, רכיבה על סוס וכדומה). כמו כן יש להימנע מצלילה.
מה המינון הנכון של הפעילות הגופנית בהריון?
- 30-60 דקות
- לפחות 3-4 פעמים בשבוע
- עצמת הפעילות – עליה בדופק של עד 60-80% בהתאם לגיל, לא מעל 140 פעימות לדקה
- מדובר בפעילות גופנית מתונה
- אין לבצע פעילות שגורמת לך להרגיש רע
לסיכום:
פעילות גופנית היא טובה לכולנו מאחר ומשפרת את הכושר הגופני וסיבולת לב ריאה, משפרת חילוף חומרים ומפחיתה השמנה, גורמת לנו להרגיש טוב ולהיות יותר בריאים.
והכי חשוב: תהני
Exercise in pregnancy! Berghella et al. American Journal of Obstetrics and Gynecology, April 2017.